Jäävätkö kynä ja paperi historiaan?

Tämä kysymys nousee erilaisissa yhteyksissä esiin aika ajoin, mutta onko ja voiko se olla todellisuutta? Edistyksellisimmät ideanikkarit kyllä maalailevat kuvaa maailmasta, jossa kaikki tallennus tehdään digitaalisena ja vanhanaikainen kynä sekä paperi on vain menneisyyteen juuttuneiden jäänne entisajoista. Onko kynä ja paperi jäänyt jo historiaan on toinen kysymys, johon suosiolta voidaan vastata reilusti, että kyllä. Itse asiassa, ilman kynää ja paperia, meillä ei olisi kirjoitettua historiaa.

Olisiko historiaa ilman kynää ja paperia?

kirjoittaminen tai asioiden kuvaaminen eri keinoin on ollut merkityksellistä ihmiskunnan historian alkulehdiltä asti. Ensimmäiset merkityksellisten kirjoitusmenetelmien katsotaan juontaneen alkunsa n. 3000 eaa. Nämä sumerien nuolenpääkirjoitus ja Egyptin hieroglyfit eivät sinällään olleet kirjoitusta siten kuin me sen tänä päivänä ymmärrämme, vaan kyseessä olivat enemmänkin asioita kuvaavat kuviot ja kuvat. Kiinalaisten kirjoituksen taas katsotaan kehittyneen 1200 eaa. riippumatta näistä Lähi-Idässä syntyneistä järjestelmistä.

Nämä varhaisimmatkin merkinnät antavat meille mittaamattoman arvokasta tietoa ihmiskunnan historiasta. Niillä on kuvattu merkityksellisiä tapahtumia, suuria hallitsijoita ja ajanjaksoja. Varsinaisten ymmärrettävien kirjoitusjärjestelmien ja kielioppien kehittymisen myötä muistiin kirjoitettu historia on luonut meille ymmärryksen omasta historiastamme, yhteiskuntajärjestyksemme synnystä ja monista ilmiöistä. Ilman näitä merkintöjä käsityksemme historiasta olisi täysin toinen, ja ilman kirjoitustaitoa ja siihen käytettäviä välineitä, nykyinen elintasomme tuskin olisi edes mahdollinen.

Tallennusvälineet muuttuvat

Kynä ja paperi ovat kokeneet monia muodonmuutoksia vuosisatojen aikana. Ensimmäiset vakiintuneet lyijykynät keksittiin Englannissa vuonna 1564. Kynät eivät kuitenkaan olleet lyijyä nimestään huolimatta, vaan kynät olivat grafiikan paloja puukotelossa. Lyijyä oli kyllä käytetty kirjoittamiseen jo vuosisatoja, mutta kun sen vaarallisuus huomattiin, alettiin etsiä vaihtoehtoja. Englannista löytynyt grafiittiesiintymä siivitti nykyään lyijykynänä tunnetun kirjoitusvälineen sen nykyiseen maailmankuuluisuuteen, vaikka silloin se olikin vain varakkaimpien saatavilla.

Nykyään näppäimistöt ovat vahvasti syrjäyttäneet käsin kirjoittamisen monella alalla ja kouluissa. Jopa piirtämistä voidaan tehdä elektronisilla piirtopöydillä ja tietokoneohjelmilla. Vaikka nykyisin jopa erilaiset allekirjoitusta vaativat tehtävät voidaan kuitata sormenjäljellä tai elektronisella kynällä, ei kynän ja paperin jäänti historiaan silti häämötä ihan lähitulevaisuudessa. Pelkästään tarve ei nimittäin määritä paperin ja kynän tulevaisuutta. Monessa tilanteessa kynä ja paperi ovat edelleen ne ainoat oikeat ja mukavimmat tallennustavat.