Missä muodossa kirjoja kannattaa ahmia

Perinteinen paperikirja on ollut muodissa jo vuosisatoja. Viime vuosina sen haastajiksi ovat nousseet kuunneltavat äänikirjat ja esimerkiksi kännykän näytöltä kätevästi luettavat e-kirjat. Mutta onko kirjan formaatilla edes väliä? Toiset vannovat edelleen paperikirjan nimiin, joku taas ahmii kirjat mieluiten kuunneltavassa muodossa. Tärkeintä on, että jokainen löytää itselleen parhaan tavan nauttia kirjallisuudesta. Tarina on sama, luki sen sitten paperisilta sivuilta tai tietokoneen ruudulta. Joissakin tilanteissa paperikirja vie yhä voiton sähköisistä kirjoista, toisinaan taas kirja on viihdyttävimmillään kuunneltuna. Useimmiten lukukokemus on kuitenkin yhtä arvokas sähköisenä kuin perinteisenäkin.

Äänikirja vapauttaa toimimaan

Viime vuosina äänikirja ja painettu kirja ovat olleet jatkuvasti napit vastakkain. Toisten mielestä äänikirjojen kuuntelua ei voi laskea lukemiseksi, eikä kirjallisuus ole heidän mielestään kuunneltuna yhtä arvokasta kuin paperilta luettuna. Äänikirjoilla on kuitenkin myös omat puolustajansa ja heidän joukkonsa kasvaa jatkuvasti. Äänikirjojen kuuntelussa on se etu, että kirjaa voi oikeastaan kuunnella missä ja milloin tahansa. Kirjaa voi kuunnella esimerkiksi juoksu- tai kävelylenkillä, kuntosalilla tai automatkalla. Äänikirja vapauttaa kädet toiminnalle, joten myös käsitöiden teko onnistuu äänikirjaa kuunnellessa. Perinteinen paperikirja vaatii lukijaltaan kaiken huomion.

Äkkiseltään saattaa kuulostaa siltä, että äänikirja voittaa paperisen kirjan mennen tullen. Perinteisessä kirjassa on kuitenkin puolensa. Ensinnäkin lukutaito on tärkeä ja välttämätönkin taito nykypäivänä. Suomalaisnuorten lukuinto ja lukutaito ovat kuitenkin viime vuosina romahtaneet. Lukemaan oppii vain lukemalla, ei äänikirjoja kuuntelemalla. Etenkin nuorten tai lukutaitoonsa tyytymättömien kannattaa siis tarttua edelleen perinteiseen, tekstimuotoiseen kirjaan sen sijaan, että laittaisivat vain äänikirjan soimaan kuulokkeistaan. Usein tarinaan on myös helpompi keskittyä itse lukemalla. Jos äänikirjaa kuunnellessa touhuaa samalla kaikkea muuta, osa tarinasta voi mennä ohi muiden asioiden viedessä huomion.

Paperinen kirja vai e-kirja?

eBookSekä paperinen kirja että e-kirja perustuvat tekstiin, joten myös tietokoneen tai puhelimen näytöltä lukiessa lukutaito kehittyy. E-kirjan etu on tietysti se, että kirja on helposti mukana kaikissa tilanteissa. Bussimatkan ajan kirjaa voi hyvin lukea puhelimen ruudulta, ilman että täytyisi kanniskella painettua kirjaa muutenkin täydessä laukussa. Puhelin mahtuu taskuun, painettu kirja yleensä ei. E-kirja on siis huomattavasti helpompi kuljettaa mukana kuin perinteinen paperikirja. Tilaa säästyy laukussa, mutta myös kotona, sillä paperikirjat kirjahyllyssäkin vievät melko paljon tilaa. E-kirjojen kanssa tätä ongelmaa ei tule.

E-kirja kuulostaa taas äkkiseltään paperikirjaa paremmalta vaihtoehdolta. Muutama miinuspuoli tässäkin silti on. Monella on esimerkiksi tapana lukea hetki sängyssä ennen nukahtamista. E-kirjaa luetaan usein mobiililaitteen näytöltä, mikä saattaa olla unen kannalta häiritsevää. Illalla kannattaakin vaihtaa paperikirjaan tai asettaa puhelimeen sinisen valon suodatin, joka kumoaa unta haittaavan vaikutuksen. Uudesta teknologiasta huolimatta perinteinen painettu kirja pitää yhä pintansa. Moni nauttii sivujen kääntelystä ja aidon kirjan pitämisestä käsissään. Tässä ei ole mitään vikaa. Jokainen saa itse päättää, miten mieluiten ahmii kirjansa. Kaikki tavat ovat lopulta yhtä arvokkaita.