Suomen kieli yllättää

Suomen kieli on kehittynyt uralilaisesta kantakielestä. Sen alkuaikojen on sanottu menevän ajassa taaksepäin jopa aina vuoteen 2000 eaa. saakka. Varsinaista kantasuomea taas on puhuttu todistettavasti vuodesta 500 eaa. asti. Kyseessä on siis yksi maailman vanhimmista kielistä, jotka ovat edelleen puhuttuja.

Varhaissuomesta nykysuomen kauteen

Mikael Agricola tunnetaan suomen kielen isänä. Hän julkaisi ensimmäiset suomenkieliset kirjat, jotka olivat Abckiria sekä Se Wsi Testamentti. Nämä julkaistiin vuosina 1543 ja 1548. Hän julkaisi kaiken kaikkiaan yhdeksän teosta suomeksi vanhan suomen kauden aikana. Kirjakieli perustui aluksi Turun murteeseen, mutta vaikutteita tuli myös Hämeestä ja Satakunnasta. Hiljalleen kieli alkoi vakinaistua ja mentiin kohti nykysuomen aikakautta, jolloin kieli kehittyi enemmän nykyisen kaltaiseksi.

Varhaisnykysuomen kausi alkoi heti 1800-luvun alussa. Silloin perustettiin myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. 1800-luvun lopussa oltiin jo nykysuomen kaudessa, jolloin päätettiin myös, että Suomen virallisia kieliä ovat sekä suomi että ruotsi.

Kieli kehittyy

Kielen kehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt tähän, vaan kieli kehittyy edelleenkin jatkuvasti. Joka vuosi suomen kieleen tulee uusia sanoja, jotka ovat lähes aina muunteita joistakin moderneista ja kansainvälisistä sanoista. Vuonna 2018 Kielitoimiston sanakirjaan on lisätty taas monia uusia sanoja. Niitä ovat esimerkiksi jonne, drooni sekä tubettaa. Lähes kaikki näistä sanoista tulevat nuorison käyttämästä kielestä.

Näistä sanoista drooni on ihmisille varmasti tuntemattomin. Se on suomennos sanasta drone, joka tarkoittaa englanniksi pientä lennätettävää konetta, johon voi asettaa kameran.