Kirjoittamisen taito

Moni ajattelee, että kirjoittaminen kuuluu niihin asioihin, jossa joku on hyvä luonnostaan ja muilla ei ole edes mahdollisuuksia kehittymiseen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hyväksi kirjoittajaksi tullakseen ei tarvitse olla erityisen lahjakas. Hyväksi kirjoittajaksi voi oppia myös harjoittelemalla ahkerasti. Toki jotkut ovat kirjoittamisessa luonnostaan lahjakkaampia ja toiset taas kaipaavat enemmän harjoitusta. Jokainen voi kuitenkin halutessaan oppia kirjoittamaan sujuvaa ja hyvää tekstiä. Kirjoitustaito on tärkeä osa nykypäivän työelämätaitoja. Harvassa ammatissa pärjää nykyään kirjoittamatta. Myös perinteisissä duunariammateissa joutuu nykyään kirjoittamaan sähköposteja ja vähintäänkin työhakemukseen olisi syytä osata kirjoittaa sujuvasti itsestään ja osaamisestaan. Kaikista ei ehkä tule mestarikirjailijoita, mutta harjoittelemalla voit kehittyä hyväksi kirjoittajaksi, jolla on sana hallussa.

Luova kirjoittaminen kehittää ideointikykyä

Luova kirjoittaminen mielletään usein kirjailijoiden ja runoilijoiden hömpötykseksi. Moni meistä onkin kirjoittanut tarinoita tai muuta fiktiota viimeksi peruskoulussa. Luova kirjoittaminen on kuitenkin hyvä keino kehittää paitsi kirjoitustaitoa myös mielikuvitusta ja ideointikykyä. Etenkin yhdessä kirjoittaminen on helppo tapa aloittaa luovan kirjoittamisen harjoittelu. Voit osallistua paikkakuntasi kirjoittajaryhmään tai kirjoittaa yhdessä ystäviesi kanssa. Hauska kirjoitusharjoitus on perinteinen jatkokertomus. Yksi henkilö kirjoittaa tarinalle alun, seuraava puolestaan jatkaa sitä ja kirjoitusvuoro kiertää vuorotellen kirjoittajalta toiselle. Tässä harjoituksessa on lupa hullutella, eikä totuudessakaan tarvitse pysyä. Samalla kun ideoit mitä hullumpia juonenkäänteitä, myös kirjoitustaitosi kehittyy kuin itsestään. Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla ja mitä hauskempaa kirjoittamisesta pystyy tekemään, sitä mukavampaa harjoittelukin on.

Toisille luova kirjoittaminen on myös hyvä keino rentoutua. Luovalla kirjoittamisella ei välttämättä tarkoiteta lennokkaiden tarinoiden keksimistä, vaan luovaa kirjoittamista voi olla myös perinteisen päiväkirjan kirjoittaminen. Jos otat tavaksesi kirjoittaa joka päivä muutaman sivun päiväkirjaasi, kirjoitustaitosi kehittyvät kuin huomaamatta. Päiväkirja on hyvä tapa aloittaa kirjoittaminen esimerkiksi pitkän tauon jälkeen, sillä tekstiä ei tarvitse näyttää muille. Voit kirjoittaa omaksi iloksesi, kieliopista välittämättä. Aiheetkin syntyvät päivän tapahtumista kuin itsestään. Ensimmäiset päivät saattavat tuntua tuskaisilta, eikä tekstiä välttämättä meinaa syntyä. Älä kuitenkaan luovuta. Kirjoittaminen helpottuu hiljalleen, kun vain harjoittelet ahkerasti. Päätä, että kirjoitat esimerkiksi kaksi sivua joka päivä. Anna sanojen tulla, äläkä yritä sensuroida itseäsi. Pian huomaat jo odottavasi näitä päivittäisiä kirjoitushetkiä.

Asiatekstin mestariksi

books1Nykypäivän työelämässä harvoin vaaditaan luovan kirjoittamisen osaamista. Siksi päiväkirjan kirjoittaminen tai tarinoiden rustailu saattavat kuulostaa kaukaa haetuilta harjoituksilta. Eivät ne kuitenkaan sitä ole. Ensimmäinen askel kirjoittamisen mestariksi on tietysti se, että saa ylipäänsä tuotettua sujuvasti tekstiä. Seuraava askel on sitten asiatekstin kirjoittaminen. Netistä löytyy paljon vinkkejä esimerkiksi työhakemuksen kirjoittamiseen. Jos asia on sinulle ajankohtainen, kannattaa näitä vinkkejä lukea ja hakemuksen kirjoittamista harjoitella. Jos olet epävarma, luetuta hakemus vaikkapa ystävälläsi ennen sen lähettämistä potentiaaliselle työnantajalle. Jos kielioppi tuntuu olevan hukassa, löytyy esimerkiksi Kotimaisten kielten keskuksen nettisivuilta hyviä vinkkejä oikeinkirjoitukseen. Kielioppi kannattaa ehdottomasti kerrata ennen työhakemuksen tekoa, sillä kirjoitusvirheet antavat kirjoittajasta hieman huonon vaikutelman.

Asiantuntijatyössä kirjoittaminen on nykyään ehdoton edellytys. Tekstiä on pystyttävä tuottamaan päivittäin sähköposteihin, esitelmiin, raportteihin ja mahdollisesti myös sosiaaliseen mediaan, blogeihin ja asiantuntija-artikkeleihin. Jos kirjoittaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta, kannattaa ottaa härkää sarvista ja aloittaa harjoittelu. Päiväkirjaharjoitukset, kieliopin kertaaminen ja pöytälaatikkoon kirjoittelu ovat kaikki hyviä keinoja kartuttaa kirjoittajakokemusta. Tärkeää on myös se, että ylipäätään kirjoitat. Kun tartut toimeen rohkeasti, opit nopeasti sinulle luontevimmat tavat kirjoittaa. Vaikka alku olisikin hankala, kirjoittamisesta tulee lopulta rutiini. Pian huomaat laativasi raportteja ja kirjoittavasi Power Point -esitelmiä ongelmitta ja nopeasti. Kuka tahansa meistä voi kehittyä hyväksi kirjoittajaksi. Se ei kuitenkaan onnistu kirjoittamatta. Ota siis kynä käteen ja ala kirjoittaa.